Posted by: el99 | July 29, 2008

Tak hormat bahasa Melayu

Oleh Norakmah Mat Youb dan Tuty Haryanti Ahmad Rodzi

Oleh Norakmah Mat Youb dan Tuty Haryanti Ahmad Rodzi

GEORGETOWN: Pemuda Umno membantah tindakan beberapa ahli Gerakan memasang papan tanda dalam bahasa Cina di beberapa jalan di sekitar bandar ini, kelmarin.

Pergerakan itu mendesak supaya papan tanda nama jalan dikekalkan kepada satu bahasa saja iaitu bahasa Melayu.

Ketua Pemuda Umno Bahagian Tanjung, Shaharrudin Hassan, berkata pihak berkuasa tempatan (PBT) mesti memastikan hanya bahasa rasmi, iaitu bahasa Malaysia digunakan pada papan tanda jalan.

“Sebagai negara yang merdeka dan berdaulat dengan rakyat pelbagai kaum, kita patut saling menghormati. Parti politik dan pertubuhan bukan kerajaan yang mewakili pelbagai kaum perlu mencari jalan agar sensitiviti kaum lain tidak tercalar,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Kelmarin, Ahli Jawatankuasa Pemuda Gerakan, Dr Thor Teong Ghee memasang papan tanda dalam bahasa Cina di enam lokasi, iaitu Lebuh Pantai, Jalan Burmah, Jalan Macalister, Lebuh Carnavon, Lebuh Chulia dan Jalan C Y Choy.

Ketua Umno Bahagian Balik Pulau, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya, berkata tindakan itu perlu dihentikan kerana berbahaya.

Ketua Pembangkang Dewan Undangan Negeri, Datuk Azhar Ibrahim ketika membahaskan ucapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) yang turut membangkit isu sama berkata, tidak ada negara yang memasang papan tanda dalam pelbagai bahasa atas alasan pelancongan.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pengurusan Lalu Lintas dan Alam Sekitar negeri, Chow Kon Yeow, berkata kerajaan negeri akan menghantar notis kepada Gerakan supaya menurunkan papan tanda itu segera.

Advertisements

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: